位于拉萨市城关区东部的一处藏族聚居区,由政府九十年代统一修建的一楼一底(二层楼房与一个前院格局),属于业主洛桑父母那一代的商品房。近几年由于洛桑的大女儿和小女儿相继出生,一家六口的生活需求与原有的空间格局产生了一定程度的冲突。另外家里每年藏历拜佛节日的时候,洛桑一家和拉萨其他家庭一样,会迎接从藏区各地前远道而来参加节日的亲戚朋友,而现在的房屋内部空间已经很难满足,需要预留充足的休息空间。洛桑和太太都在内地受的大学教育,很大程度上更适应现代的生活方式,要求老房子在室内设施功能方面有所改善。符合现代化生活功能性需求并兼顾传统精神生活,因此,能够避免在内地城市化过程当中反复出现的问题,在藏区去重新挖掘具备当代特征的居住空间,成为新的建筑空间格局以及组织模式的基本出发点。

      拉萨被誉为日光之城,阳光是对一家人居住行为当中非常重要的元素。但是光并不意味着无限制的光,而是一种被控制的光,被设计过的光。传统的藏族起居空间里,对光的控制体现在“冬室”和“夏室”的区别。开窗规律为下层窗小,利于保暖,故为“冬室”,上层窗大,利于通风,故为“夏室”。一层外墙很少有开大型窗户,这样形成的传统藏式的院落往往是一种内向型的空间,并通过高高厚厚的院墙营造私密、肃穆、威严的气质。 但是在新式的厨房以及厕所等功能空间的要求,很多不得不在外墙开一些小型的功能性洞口。因此在新的设计中,在保持外墙私密的前提下,通过撕裂几处裂缝,来为室内的空间提供采光与通风,满足功能性的同时,将外墙的界面处理的更加柔化与模糊。另外,建筑师观察到当地人在翻新当代民居的时候,特别注意外墙材料的运用,一般他们会使用如拉萨石等天然建筑材料。建筑师在改建部分的建筑上,使用混凝土整体浇灌的技术,一次成型的混凝土外墙运用混凝土木纹肌理产生的白色墙面, 通过实木质感与人尺度拉近,打破常规高高的外墙与人的隔离。

       随着室内现代取暖设备的普及,当地家庭里在院子里搭建阳光房,是承载着西藏人一天起居、吃饭、休息、交流的场所。在原始房屋结构允许下,建筑师将一楼阳光房和客厅贯通,使得室内采光充分得改善并拓展了阳光房的使用面积。这样,“冬室”和“夏室”的活动都发生在阳光房当中,成为当下藏族居住院落的“世俗”化空间核心,也是最光亮的空间。

      Lhasa is known as the city of sunshine, which very important element in the living behavior of a family. But light doesn't mean unlimited one. It points to the controlled light and designed light. In traditional Tibetan living space, the control of light is reflected in the vernacular Tibetan living between "winter room" that the lower window is small, which is good for keeping warm, and "summer room" that the upper window is large, which is good for ventilation. So the traditional Tibetan courtyard is often an introverted space, and creates an intimate, solemn and dignified atmosphere. Tibetan People's daily life and faith were formed in courtyard houses, where are traditionally surrounded by thick walls and pure colors. Unfortunately, undergoing a drastic modernization process nowadays, they are conflicted with the needs of young Tibetan generations. 

      Built by the government in the 1990s, the 2-floor courtyard house is the commodity property of Luosang family in the eastern part of Chengguan District. Luosang and his wife were educated in university of mainland China, after they came back to Lhasa, the original layout could not fulfill the family population growth as Luosang's eldest daughter and youngest daughter were born one after another in recent years. In addition, during the Buddha festivals every year, the Luosang family, like other families in Lhasa, would welcome their relatives and friends who come from all over the Tibetan region. Nevertheless, there is not sufficient space reserved for that. So the family conforms to the functional requirements of modern life and also gives consideration to the traditional spiritual life. The creation of the modernized living space with traditional spatial characteristics, become the starting point of the architectural renovation approach.

      Therefore, in the new design, on the premise of maintaining the privacy of courtyard life, the house is yet still keeping the solid interface of the external wall. The strategy is that the kitchen opens a large window facing internal courtyard to let in as much sunlight as possible. The bathroom in the middle of the courtyard, with triangular windows in the west side, ensures privacy while introducing daylighting. In other spaces, the elements of light are also consciously controlled, such as the children's activity room and underground studio on the south side. The second floor increases the lighting area of each area window, in line with the traditional "summer room" rule.